Záujemcovia o súťaž Gorazdov literárny Prešov majú ešte mesiac

04.09.2005 Prešov

Prešov 3. septembra (TASR) - Ešte celý mesiac majú tvorcovia duchovnej poézie, prózy a drámy na to, aby sa prihlásili do jubilejného desiateho ročníka celosl...
Prešov 3. septembra (TASR) - Ešte celý mesiac majú tvorcovia duchovnej poézie, prózy a drámy na to, aby sa prihlásili do jubilejného desiateho ročníka celoslovenskej súťaže Gorazdov literárny Prešov 2005.

Súťaž je súčasťou XVI. Svätogorazdovských dní na Slovensku. Vyhlásili ju Šarišské osvetové stredisko v Prešove, Cyrilo-metodská spoločnosť Bratislava a Gréckokatolícke biskupstvo Prešov.
Nie je tematicky ohraničená, ide v nej o literárne stvárnenie kresťanských prvopočiatkov na súčasnom území Slovenska, ale aj duchovných hodnôt a potrieb súčasníka, uviedla pre TASR metodička ŠOS Dagmar Rusnáková. Súťaž je pomenovaná po Gorazdovi, ktorého možno považovať za prvého, po mene známeho, literáta - spisovateľa, prekladateľa slovenského pôvodu. Výraznou mierou sa pričinil aj o prvé preklady do staroslovienskeho jazyka, najmä preklad Biblie.
Účastníkom súťaže môže byť každý občan SR, ktorému doposiaľ nevyšla knižne žiadna publikácia. Súťaží sa v troch žánrových kategóriách - duchovná poézia, próza a dráma (divadelná hra) a v dvoch vekových kategóriách - žiaci ZŠ a dospelí autori. Autor môže zaslať najviac tri poetické útvary v rozsahu do desať strán, prozaický útvar v rozsahu najviac 25 strojom písaných strán formátu A4 a divadelnú hru v slovenskom jazyku. Prihlásené práce nesmú byť do vyhlásenia výsledkov desiateho ročníka súťaže nikde publikované a ani prihlásené do inej súťaže.
Výsledky vyhlásia na záverečnom vyhodnotení v Prešove do 30. novembra a vybrané príspevky ocenených autorov budú uverejnené v zborníku.
 

Vyberte región